Radiotelefony dla SW

22 Lipiec 2020
Służba Więzienna (SW) planuje zakup 1241 sztuk radiotelefonów przenośnych wraz z...

Funduszowy pakiet...

22 Lipiec 2020
Podmioty korzystające z projektów współfinansowanych ze środków unijnych, których...

Tarcza 4.0

22 Lipiec 2020
Ustawa z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych...

Sposób przekazania oświadczenia woli

Data publikacji: 01-03-2010 Autor: mec. Irena Skubiszak-Kalinowska
Autor: Fot. W. Benicewicz
Autor: Piotr Kanarek

Po nowelizacji ustawy Prawo zamówień publicznych należy przyjąć odmienną niż dotychczas interpretację art. 92 pzp, zgodnie z którą słowo „zawiadomienie” oznaczać będzie „wysłanie informacji”, a nie „doręczenie”.

W ustawie Prawo zamówień publicznych (dalej: pzp) występuje kilka różnych sformułowań determinujących rozpoczęcie biegu terminu dla poszczególnych czynności dokonywanych przez wykonawców czy też zamawiających. Jedne pochodzą z przepisów, które nie uległy modyfikacjom, inne zostały wprowadzone ubiegłorocznymi nowelizacjami. W związku ze zmianą sposobu oznaczania początku biegu terminu na wniesienie odwołania i okresu standstill, na gruncie art. 92 pzp pojawiło się pytanie: Który moment należy uznać za skuteczne zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej? Celem niniejszego artykułu jest podjęcie próby wyjaśnienia tych i innych wątpliwości związanych z określeniem początku biegu terminu w związku z otrzymaniem przez wykonawcę zawiadomienia, o którym mowa w art. 92 pzp.

Moment złożenia oświadczenia woli

Wykładni przepisów pzp dotyczących składania oświadczeń woli na podstawie art. 14 pzp należy dokonywać w oparciu o regulacje kodeksu cywilnego (dalej: kc).

Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.

Spis treści Numer niedostępny Zamów prenumeratę