Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Podziel się...

Modernizacja dróg łączących...

31 Grudzień 2019 
O blisko 12 mln euro wzrosną inwestycje w infrastrukturę drogową na polsko-słowackim...

Zamówienia z branży IT dla...

31 Grudzień 2019 
Zakład Ubezpieczeń Społecznych, który ma ponad 24 mln klientów, ma też największy system...

Centrum Usług Społecznych

31 Grudzień 2019 
Usługi społeczne są ważnym obszarem inwestycji finansowanych z Funduszy Europejskich.

Sumowanie zamówień na żywność

Data publikacji: 04-11-2013 Autor: Jerzy Wysocki

Zamawiający w ramach jednego postępowania powinien łączyć zamówienia na dostawy o podobnym przeznaczeniu. Nie jest to jednak reguła – czasem łączenie zamówień prowadzi do niewłaściwego rozporządzania środkami publicznymi.

Zakupy dla placówek zbiorowego żywienia, którymi są nie tylko restauracje, lecz także przedszkola czy szkoły, sprawiają trudności m.in. w zakresie prawidłowego oszacowania wartości oraz opisu przedmiotu zamówienia.

Opinia UZP

Na stronie internetowej Urzędu Zamówień Publicznych (dalej: UZP) zamieszczono opinię prawną dotyczącą zasad szacowania wartości zamówienia na zakup produktów spożywczych. Zgodnie z tą opinią „zamówienia, które mają różne przeznaczenie i nie zachodzi możliwość ich wykonania przez jednego wykonawcę, co do zasady powinny być traktowane jako zamówienia odrębne. Tym samym, zamawiający w ramach jednego postępowania powinien łączyć zamówienia obejmujące dostawy, które mają podobne przeznaczenie i zachodzi możliwość ich realizacji przez jednego wykonawcę. W stosunku do nich powinien opisać przedmiot zamówienia i oszacować jego wartość. Odnosząc powyższe do zakupu artykułów spożywczych, podstawowym kryterium przesądzającym o tym, czy mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy z kilkoma odrębnymi, będzie dostępność produktów u jednego dostawcy. Powyższej oceny zamawiający powinien dokonywać z uwzględnieniem podziału, jaki w sposób naturalny istnieje na rynku artykułów spożywczych, tzn. co do zasady odrębne podmioty dostarczają pieczywo, warzywa i owoce, mięso i wędliny, nabiał itp. Jeżeli wartość odrębnego zamówienia nie przekracza kwoty 14 000 euro, do jego udzielenia przepisy pzp nie będą miały zastosowania, ze względu na wyłączenie przewidziane w art. 4 pkt 8 tejże ustawy (…)”1. Powyższa opinia jest ważna szczególnie dla zamawiających, którzy nie dysponują pracownikami wyspecjalizowanymi w zakresie zamówień publicznych.

Aktualizacja: 25-11-2013

Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.

Spis treści Numer niedostępny Zamów prenumeratę

All rights reserved © 2019 Presscom / Miesięcznik Przetargi Publiczne