Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Data publikacji: 04-11-2013 | Autor: | Jerzy Wysocki |
Zakupy dla placówek zbiorowego żywienia, którymi są nie tylko restauracje, lecz także przedszkola czy szkoły, sprawiają trudności m.in. w zakresie prawidłowego oszacowania wartości oraz opisu przedmiotu zamówienia.
Na stronie internetowej Urzędu Zamówień Publicznych (dalej: UZP) zamieszczono opinię prawną dotyczącą zasad szacowania wartości zamówienia na zakup produktów spożywczych. Zgodnie z tą opinią „zamówienia, które mają różne przeznaczenie i nie zachodzi możliwość ich wykonania przez jednego wykonawcę, co do zasady powinny być traktowane jako zamówienia odrębne. Tym samym, zamawiający w ramach jednego postępowania powinien łączyć zamówienia obejmujące dostawy, które mają podobne przeznaczenie i zachodzi możliwość ich realizacji przez jednego wykonawcę. W stosunku do nich powinien opisać przedmiot zamówienia i oszacować jego wartość. Odnosząc powyższe do zakupu artykułów spożywczych, podstawowym kryterium przesądzającym o tym, czy mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy z kilkoma odrębnymi, będzie dostępność produktów u jednego dostawcy. Powyższej oceny zamawiający powinien dokonywać z uwzględnieniem podziału, jaki w sposób naturalny istnieje na rynku artykułów spożywczych, tzn. co do zasady odrębne podmioty dostarczają pieczywo, warzywa i owoce, mięso i wędliny, nabiał itp. Jeżeli wartość odrębnego zamówienia nie przekracza kwoty 14 000 euro, do jego udzielenia przepisy pzp nie będą miały zastosowania, ze względu na wyłączenie przewidziane w art. 4 pkt 8 tejże ustawy (…)”1. Powyższa opinia jest ważna szczególnie dla zamawiających, którzy nie dysponują pracownikami wyspecjalizowanymi w zakresie zamówień publicznych.
Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.
All rights reserved © 2019 Presscom / Miesięcznik Przetargi Publiczne