Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Podziel się...

Nowe prawo zamówień...

02 Październik 2019 
11 września 2019 r. Sejm RP na 86. posiedzeniu uchwalił długo wyczekiwaną nową ustawę...

Zmiany w prawie oddziałujące...

02 Październik 2019 
W ustawie z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz...

Rząd stawia na PPP

02 Październik 2019 
W nowej perspektywie unijnej 2021–2027 należy się spodziewać mniejszego dofinansowania...

Dostawa artykułów spożywczych

Data publikacji: 02-03-2007 Autor: Józef Kunicki
Autor: fot. Ingram Publishing

W jaki sposób zamawiający ma oszacować wartość zamówienia oraz przygotować rzetelny i obiektywny opis przedmiotu, a także warunki udziału w postępowaniu przy realizacji zamówień na dostawy produktów żywnościowych.

Aby dokładnie omówić powyższe zagadnienie, posłużę się przykładami z praktyki zamawiającego, posiadającego status państwowej jednostki budżetowej (jednostka szkoleniowa policji), prowadzącego nieodpłatne żywienie słuchaczy. Jednostka ta szkoli, a jednocześnie kwateruje i żywi całodobowo maksymalnie 600 słuchaczy. W praktyce jednakże żywionych jest ok. 95 proc. tej liczby. W niektórych okresach roku odsetek ten może się zmieniać, osiągając niekiedy wartość praktycznie 100 proc., a niekiedy 75-80 proc. Sytuacja ta nierozerwalnie związana jest z liczbą „skierowań” z jednostek terenowych policji, których koordynacją oraz zapewnieniem jak najbardziej efektywnego wykorzystania miejsc szkoleniowych zajmuje się komórka kadrowo-szkoleniowa na szczeblu centralnym (w kraju funkcjonują jeszcze cztery podobne jednostki szkoleniowe policji).

 

Z tych też względów zamówienia na dostawy artykułów spożywczych dla tej kategorii zamawiających należą do zamówień powtarzających się okresowo, gdyż:

 

  1. ze wspomnianych wyżej obiektywnych przyczyn nie jest możliwe precyzyjne określenie liczby przygotowywanych w danym okresie czasu posiłków, a tym samym rozmiaru zamawianych półproduktów do ich przygotowania,
  2. dostawy świadczone są przez wykonawców sukcesywnie przez cały rok (okres realizacji umowy) i nie mogą być spełnione poprzez jedno świadczenie wykonawcy.

Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.

All rights reserved © 2019 Presscom / Miesięcznik Przetargi Publiczne