Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Podziel się...

Modernizacja dróg łączących...

31 Grudzień 2019 
O blisko 12 mln euro wzrosną inwestycje w infrastrukturę drogową na polsko-słowackim...

Zamówienia z branży IT dla...

31 Grudzień 2019 
Zakład Ubezpieczeń Społecznych, który ma ponad 24 mln klientów, ma też największy system...

Centrum Usług Społecznych

31 Grudzień 2019 
Usługi społeczne są ważnym obszarem inwestycji finansowanych z Funduszy Europejskich.

Dostawa artykułów spożywczych

Data publikacji: 02-03-2007 Autor: Józef Kunicki
Autor: fot. Ingram Publishing

W jaki sposób zamawiający ma oszacować wartość zamówienia oraz przygotować rzetelny i obiektywny opis przedmiotu, a także warunki udziału w postępowaniu przy realizacji zamówień na dostawy produktów żywnościowych.

Aby dokładnie omówić powyższe zagadnienie, posłużę się przykładami z praktyki zamawiającego, posiadającego status państwowej jednostki budżetowej (jednostka szkoleniowa policji), prowadzącego nieodpłatne żywienie słuchaczy. Jednostka ta szkoli, a jednocześnie kwateruje i żywi całodobowo maksymalnie 600 słuchaczy. W praktyce jednakże żywionych jest ok. 95 proc. tej liczby. W niektórych okresach roku odsetek ten może się zmieniać, osiągając niekiedy wartość praktycznie 100 proc., a niekiedy 75-80 proc. Sytuacja ta nierozerwalnie związana jest z liczbą „skierowań” z jednostek terenowych policji, których koordynacją oraz zapewnieniem jak najbardziej efektywnego wykorzystania miejsc szkoleniowych zajmuje się komórka kadrowo-szkoleniowa na szczeblu centralnym (w kraju funkcjonują jeszcze cztery podobne jednostki szkoleniowe policji).

 

Z tych też względów zamówienia na dostawy artykułów spożywczych dla tej kategorii zamawiających należą do zamówień powtarzających się okresowo, gdyż:

 

  1. ze wspomnianych wyżej obiektywnych przyczyn nie jest możliwe precyzyjne określenie liczby przygotowywanych w danym okresie czasu posiłków, a tym samym rozmiaru zamawianych półproduktów do ich przygotowania,
  2. dostawy świadczone są przez wykonawców sukcesywnie przez cały rok (okres realizacji umowy) i nie mogą być spełnione poprzez jedno świadczenie wykonawcy.

Pełna treść artykułu jest dostępna w papierowym wydaniu pisma.

All rights reserved © 2019 Presscom / Miesięcznik Przetargi Publiczne